Image by Jimmy Dean

Prospect Power Moves

Educate yourself on the homebuying process.

AUSTIN'S OFFICIAL HOMEBUYERS' GUIDE

Step 1

Know Your Finance Options

Unless you are planning to pay with cash, the most important step before beginning your home search is to get pre-qualified by an experienced reputable lender or mortgage broker. Why is this so important?

EXPLAIN FURTHER


EXPLAIN MORE: This is an exciting and busy time, and home ownership is very near. Contact me if you have any questions, and be sure to complete the list of tasks below:
● Get estimates and arrange for moving company or truck rental.
● Submit your Change of Address Form online at https://moversguide.usps.com.
● Contact utility providers to have the utilities transferred from the Seller to you.
● Select a date for the Final Walk-Through of the house.
● Schedule a closing date and time with the Title Company.

Prospect-Power-Moves-Homebuying-Process-
Prospect-Power-Moves-Homebuying-Process-

Step 2

Loan Approval Process

If you require loan financing, meet with a lender or mortgage broker to determine how much you can afford. Obtain pre-approval for the loan amount you need. This will save time in the home search, and improve your negotiating position with home seller 

EXPLAIN FURTHER


Pre-qualification vs. Pre-approval?
Getting pre-qualified for a mortgage is an increasingly popular practice among buyers who don’t want to worry about going through the approval process until after they’ve found the home they want. It is a verbal exchange in which the lender tells you in advance approximately how much money you are able to borrow, based upon the information you provide the lender about your debt and income.

Getting pre-approved goes a step further than pre-qualifying. Most lenders require you to furnish documents (tax returns, check stubs, etc.) to pre-approve your loan. A pre-approval is an actual commitment to lend you money, provided that, when you are ready to buy, you still meet all the qualifying conditions that were met at the time of conditional approval.

TIP: Many sellers do not accept offers from buyers who are not pre-approved. Lenders may issue either a pre-qualification letter or a pre-approval letter that can be sent with your purchase offer.

Step 3

Start Your Home Search

Decide which neighborhoods you want to live in and whether you want a new or existing home. Consider requirements –such as the number of bedrooms or price range, and preferences – such as whether you would prefer a 1- or 2-story home. I will set up a property search on RealtyAustin.com to show you homes that will fit your needs, and we can view the homes you save as favorite.

Bài 1: Lột Vỏ


Trong bài đầu tiên này, chúng ta sẽ bóc tách những lớp rất dầy và ẩn chứa nhiều sự căng thẳng ở phần mông và thắt lưng để mở khớp háng theo hướng xoay ra ngoài. Khu vực này thường bị co cứng và có thể ảnh hưởng tới cả dây thần kinh, bao gồm thần kinh tọa. Bóc vỏ còn có một ý nghĩa khác. Trong Yoga cổ đại quan niệm rằng con người có các lớp cơ thể - Kosha. Cơ thể vật lý này chỉ là lớp ngoài cùng, giống như một củ hành tây, bên trong chúng ta còn những lớp khác. Annamaya Kosha: Thể vật lý - là cơ thể, cơ xương khớp, máu thịt, cơ quan nội tạng, dây thần kinh, v.v. Pranayama Kosha: Thể năng lượng - Sinh Khí Manomaya Kosha: Thể tâm trí - nơi những suy nghĩ diễn ra Vijnanamaya Kosha: Thể ý thức, trí tuệ Anandamaya Kosha: Thể phúc lạc. Hi vọng rằng nhừng lời dẫn đơn giản của mình sẽ giúp bạn đi sâu vào qua thể vật lý vốn đã rất quen thuộc với chúng ta qua các Asana để đi sâu hơn vào những lớp bên trong.
Bài 2: Phơi Trần


Bài thực hành này, chúng ta sẽ lắng nghe cơ thể bộc lộ ra tất cả những nơi căng cứng ở mặt sau của cơ thể. Chúng ta thường không nhìn thấy mặt sau cơ thể mình. Đó là gáy, lưng trên, lưng dưới, cơ mông, cơ gân kheo (đùi sau), bắp chân. Chính vì ít nhìn thấy nên chúng ta kết nối kém hơn tới mặt sau của cơ thể. Vậy trong bài này, chúng ta sẽ sử dụng các tư thế cúi gập trước để lắng nghe câu chuyện của mặt sau cơ thể bạn nhé! Đối với bản thân mình, thì sự Phơi Trần còn có thêm một ý nghĩa. Khi cúi gập trước và tách hai bả vai ra xa, mình đang làm lộ ra và kéo dãn cơ trap - một cơ lớn có hình dạng gần như chữ thập trải dài từ gáy tới tận lưng giữa, và trải ngang sang hai bên vai. Nhóm cơ này thường vừa yếu (bị quá dài), lại vừa cứng, gây những vấn đề cổ vai gáy. Bạn có cảm nhận được dãn cơ này? Cảm giác không hề dễ chịu. Nhưng bạn có tìm được sự thư giãn, an yên trong sự không thoải mái?
Bài 3: Rộng Mở Đón Nhận


Rộng mở trái tim và đón nhận năng lượng, tình yêu thương và sự hỗ trợ của toàn bộ những gì xung quanh bạn. Bài thực hành mở lồng ngực (uốn lưng trên) và mở vai để nhận thêm không gian vào xung quanh luân xa Trái Tim (Anahata Chakra). Đã bao nhiêu lần chúng ta lựa chọn hi sinh thời gian, năng lượng, xả thân vì người khác, hay vì công việc, mà nhận lại sự mệt mỏi cho chính mình? Đã bao nhiêu lần khi có cơ hội đến, khi người khác ngỏ ý giúp đỡ, chúng ta thu mình tự ti vì cho rằng mình không xứng đáng? Tất cả những cảm xúc thua thiệt, tự ti, buồn phiền, căng thẳng, chối bỏ bản thân, v.v. sẽ được cơ ngực ghi nhớ, và nó co rút lại, kéo theo đôi vai chùng xuống. Hãy lấy lại sự tự tin và xứng đáng cho bản thân mình bằng cách giải tỏa những cảm xúc trên ra khỏi lồng ngực nhé!
Bài 4: Trút Bỏ Gánh Nặng


Trút bỏ gánh nặng ra khỏi phần cổ, vai, gáy. Những lo toan, nhọc nhằn trong cuộc sống hàng ngày đều tích tụ ở đây. Từ ¨gánh nặng¨ quả thật là một từ tượng hình, vì chính là đôi vai của chúng ta phải oằn mình gánh vác. Kể cả trong cuộc sống hiện đại, bạn không phải gồng gánh như người ngày xưa, thì những áp lực bề bộn công việc cũng đè lên các cơ bắp phần vai y như thế. Cùng nhau giải tỏa căng thẳng ra khỏi đôi vai và sử dụng tâm trí để quán tưởng rằng những gánh nặng đang rời khỏi bạn. Vai bạn trở nên nhẹ bẫng.
Bài 5: Vắt Kiệt


Vắt Kiệt - nghe cái tên hẳn bạn sẽ liên tưởng tới vặn xoắn cột sống ngay. Bài thực hành này có hai nửa. Nửa đầu tiên, là các tư thế Yoga vặn xoắn chủ động, di chuyển nhẹ nhàng và giữ tương đối lâu (khoảng 5 - 10 hơi thở). Nửa sau của bài là các tư thế Yoga phục hồi vặn xoắn nằm trên sàn, tận dụng sự nâng đỡ của mặt đất để xoắn cột sống. Vặn xoắn không chỉ tác động lên các đốt sống mà còn vắt sâu vào ổ bụng. Ổ bụng rất mềm, có nhiều cơ quan nội tạng. Nên khi vặn xoắn, chúng ta đưa nhiều những dòng tuần hoàn máu tươi mới và khỏe mạnh tới nuôi dưỡng các cơ quan nội tạng. Đó là lí do tại sao vặn xoắn trong Yoga thường được nhắc tới với tác dụng thải độc (detox), đặc biệt với hệ tiêu hóa.
Bài 6: Sâu Thẳm


Bài 6 chúng ta sẽ giãn nhóm cơ gập hông - với cơ chủ đạo là Iliopsoas. Đây là nhóm cơ nằm ẩn sâu trong lõi cơ thể, rất khó chạm tới. Bài 6 chúng ta sẽ giãn nhóm cơ gập hông (hip flexor) nói chung và cơ Psoas nói riêng. Những cơ này nằm rất sâu bên trong lõi cơ thể, nên cảm giác giãn sẽ rất tinh tế, chứ không mãnh liệt như khi giãn các nhóm cơ lộ. Hãy tập trung tâm trí để chạm được vào sâu thẳm bên trong lõi cơ thể mình và kết nối với những cơ này nhé!
Bài 7: Tan Chậm


Cơ gân kheo - nhóm cơ mà ai cũng kêu cứng. Nhưng thường là chúng ta dãn chưa đầy đủ vào nhóm này, vì đây là một nhóm cơ rất dày và lớn. Bài hôm nay, chúng mình sẽ cùng làm cơ gân kheo tan ra một cách chậm rãi nhé! Sẽ không hề dễ chịu, vì những căng thẳng trong cơ gân kheo đã ở đó bao lâu nay mà chưa được giải tỏa. Đây là cơ hội tuyệt vời để hiểu rõ hơn về nhóm cơ gân kheo - nhóm cơ hay bị hiểu lầm nhất, bị dãn sai cách nhiều và cũng rất dễ chấn thương trong Yoga. Khi đã xem video giới thiệu và tập bài 7 này, bạn sẽ luôn dãn cơ gân kheo một cách an toàn và đầy đủ chứ?
Bài 8: Buông Tay


Cùng nhau chăm sóc đôi cánh tay trong bài 8 này. Bài hôm nay chúng ta có hai phần: Mở vai bằng dây và block - bạn có thể tập phần này hàng ngày để tăng cường linh hoạt khớp vai, và phần 2 là những tư thế kéo dãn, giải tỏa căng thẳng dọc theo cánh tay.
Bài 9: Thấu Hiểu


Chúng ta sẽ dành nửa bài số 9 để thực hiện các tư thế gập gối sâu một cách an toàn như tư thế Anh Hùng (Virasana), và nửa bài còn lại, thực hiện xoạc dọc (Hanumanasana) với sự thấu hiểu về cơ thể mình. Ở các bài trước, bạn đã kết nối và hiểu rõ về những nhóm cơ lớn ở thân dưới như cơ gân kheo, nhóm cơ gập hông, cơ mông, v.v. Tư thế xoạc dọc là tư thế kéo dãn cực kỳ hiệu quả các nhóm cơ lớn này, hãy thực hiện xoạc dọc với sự hiểu biết sâu sắc về cơ thể mình để đạt hiệu quả và an toàn nhất nhé!
Bài 10: Tin Tưởng


Bài hôm nay chúng ta sẽ mở hông theo hướng dạng hông và vào tư thế xoạc ngang. Hẳn là sau 9 bài, bạn đã có đủ kiến thức và kết nối về cơ thể của mình để tin tưởng vào các tư thế theo cách phù hợp với mình. Sự tin tưởng cũng là tin tưởng về quá trình luyện tập, chắc chắn những tiến bộ nhỏ xíu mỗi ngày sẽ đem lại những lợi ích và kết quả to lớn.

Prospect-Power-Moves-Homebuying-Process-
Prospect-Power-Moves-Homebuying-Process-

Step 4

Make Your Offer

When you find the right home, I'll provide a market analysis, and we'll review market conditions together and decide whether to present an aggressive or competitive offer. I will explain all documentation and negotiate terms that are in your best interest. The process may go back and forth a few times between you and the seller.

EXPLAIN FURTHER


EXPLAIN MORE: Our offer will be in writing and accompanied by an earnest money check (typically 1% of the purchase price) to show good faith. If the seller does not accept the initial offer, we will continue negotiating until we reach terms that are agreeable to both you and the seller. When both parties agree on the terms, you are officially “under contract” and the contract is executed on the date the last party signs and/or initials all changes and notifies the other party. Your earnest immediately cashed by the title company and later applied to your purchase price.

Step 5

Going Under Contract

After final acceptance of the contract from both parties, you go “under contract.” At this time, you’ll provide an “earnest money” check for the title company to deposit so they can open escrow, and provide an “option check” to the seller guaranteeing your right to terminate the contract for any reason within the option period. Both checks will be deposited. 

EXPLAIN FURTHER


EXPLAIN MORE: This is an exciting and busy time, and home ownership is very near. Contact me if you have any questions, and be sure to complete the list of tasks below:
● Get estimates and arrange for moving company or truck rental.
● Submit your Change of Address Form online at https://moversguide.usps.com.
● Contact utility providers to have the utilities transferred from the Seller to you.
● Select a date for the Final Walk-Through of the house.
● Schedule a closing date and time with the Title Company.

Prospect-Power-Moves-Homebuying-Process-
Prospect-Power-Moves-Homebuying-Process-

Step 6

Option Period

With an "Executed Contract," you start the negotiated Option Period, usually 7- 14 days. Final details are handled and you have an inspection performed to ensure the property is perfect for you. We negotiate contract details such as repairs. During this time, you’ll need to arrange insurance for your new home. Your title insurance company will provide a Commitment for Title Insurance for you to review. 

Bài 1: Lột Vỏ


Trong bài đầu tiên này, chúng ta sẽ bóc tách những lớp rất dầy và ẩn chứa nhiều sự căng thẳng ở phần mông và thắt lưng để mở khớp háng theo hướng xoay ra ngoài. Khu vực này thường bị co cứng và có thể ảnh hưởng tới cả dây thần kinh, bao gồm thần kinh tọa. Bóc vỏ còn có một ý nghĩa khác. Trong Yoga cổ đại quan niệm rằng con người có các lớp cơ thể - Kosha. Cơ thể vật lý này chỉ là lớp ngoài cùng, giống như một củ hành tây, bên trong chúng ta còn những lớp khác. Annamaya Kosha: Thể vật lý - là cơ thể, cơ xương khớp, máu thịt, cơ quan nội tạng, dây thần kinh, v.v. Pranayama Kosha: Thể năng lượng - Sinh Khí Manomaya Kosha: Thể tâm trí - nơi những suy nghĩ diễn ra Vijnanamaya Kosha: Thể ý thức, trí tuệ Anandamaya Kosha: Thể phúc lạc. Hi vọng rằng nhừng lời dẫn đơn giản của mình sẽ giúp bạn đi sâu vào qua thể vật lý vốn đã rất quen thuộc với chúng ta qua các Asana để đi sâu hơn vào những lớp bên trong.
Bài 2: Phơi Trần


Bài thực hành này, chúng ta sẽ lắng nghe cơ thể bộc lộ ra tất cả những nơi căng cứng ở mặt sau của cơ thể. Chúng ta thường không nhìn thấy mặt sau cơ thể mình. Đó là gáy, lưng trên, lưng dưới, cơ mông, cơ gân kheo (đùi sau), bắp chân. Chính vì ít nhìn thấy nên chúng ta kết nối kém hơn tới mặt sau của cơ thể. Vậy trong bài này, chúng ta sẽ sử dụng các tư thế cúi gập trước để lắng nghe câu chuyện của mặt sau cơ thể bạn nhé! Đối với bản thân mình, thì sự Phơi Trần còn có thêm một ý nghĩa. Khi cúi gập trước và tách hai bả vai ra xa, mình đang làm lộ ra và kéo dãn cơ trap - một cơ lớn có hình dạng gần như chữ thập trải dài từ gáy tới tận lưng giữa, và trải ngang sang hai bên vai. Nhóm cơ này thường vừa yếu (bị quá dài), lại vừa cứng, gây những vấn đề cổ vai gáy. Bạn có cảm nhận được dãn cơ này? Cảm giác không hề dễ chịu. Nhưng bạn có tìm được sự thư giãn, an yên trong sự không thoải mái?
Bài 3: Rộng Mở Đón Nhận


Rộng mở trái tim và đón nhận năng lượng, tình yêu thương và sự hỗ trợ của toàn bộ những gì xung quanh bạn. Bài thực hành mở lồng ngực (uốn lưng trên) và mở vai để nhận thêm không gian vào xung quanh luân xa Trái Tim (Anahata Chakra). Đã bao nhiêu lần chúng ta lựa chọn hi sinh thời gian, năng lượng, xả thân vì người khác, hay vì công việc, mà nhận lại sự mệt mỏi cho chính mình? Đã bao nhiêu lần khi có cơ hội đến, khi người khác ngỏ ý giúp đỡ, chúng ta thu mình tự ti vì cho rằng mình không xứng đáng? Tất cả những cảm xúc thua thiệt, tự ti, buồn phiền, căng thẳng, chối bỏ bản thân, v.v. sẽ được cơ ngực ghi nhớ, và nó co rút lại, kéo theo đôi vai chùng xuống. Hãy lấy lại sự tự tin và xứng đáng cho bản thân mình bằng cách giải tỏa những cảm xúc trên ra khỏi lồng ngực nhé!
Bài 4: Trút Bỏ Gánh Nặng


Trút bỏ gánh nặng ra khỏi phần cổ, vai, gáy. Những lo toan, nhọc nhằn trong cuộc sống hàng ngày đều tích tụ ở đây. Từ ¨gánh nặng¨ quả thật là một từ tượng hình, vì chính là đôi vai của chúng ta phải oằn mình gánh vác. Kể cả trong cuộc sống hiện đại, bạn không phải gồng gánh như người ngày xưa, thì những áp lực bề bộn công việc cũng đè lên các cơ bắp phần vai y như thế. Cùng nhau giải tỏa căng thẳng ra khỏi đôi vai và sử dụng tâm trí để quán tưởng rằng những gánh nặng đang rời khỏi bạn. Vai bạn trở nên nhẹ bẫng.
Bài 5: Vắt Kiệt


Vắt Kiệt - nghe cái tên hẳn bạn sẽ liên tưởng tới vặn xoắn cột sống ngay. Bài thực hành này có hai nửa. Nửa đầu tiên, là các tư thế Yoga vặn xoắn chủ động, di chuyển nhẹ nhàng và giữ tương đối lâu (khoảng 5 - 10 hơi thở). Nửa sau của bài là các tư thế Yoga phục hồi vặn xoắn nằm trên sàn, tận dụng sự nâng đỡ của mặt đất để xoắn cột sống. Vặn xoắn không chỉ tác động lên các đốt sống mà còn vắt sâu vào ổ bụng. Ổ bụng rất mềm, có nhiều cơ quan nội tạng. Nên khi vặn xoắn, chúng ta đưa nhiều những dòng tuần hoàn máu tươi mới và khỏe mạnh tới nuôi dưỡng các cơ quan nội tạng. Đó là lí do tại sao vặn xoắn trong Yoga thường được nhắc tới với tác dụng thải độc (detox), đặc biệt với hệ tiêu hóa.
Bài 6: Sâu Thẳm


Bài 6 chúng ta sẽ giãn nhóm cơ gập hông - với cơ chủ đạo là Iliopsoas. Đây là nhóm cơ nằm ẩn sâu trong lõi cơ thể, rất khó chạm tới. Bài 6 chúng ta sẽ giãn nhóm cơ gập hông (hip flexor) nói chung và cơ Psoas nói riêng. Những cơ này nằm rất sâu bên trong lõi cơ thể, nên cảm giác giãn sẽ rất tinh tế, chứ không mãnh liệt như khi giãn các nhóm cơ lộ. Hãy tập trung tâm trí để chạm được vào sâu thẳm bên trong lõi cơ thể mình và kết nối với những cơ này nhé!
Bài 7: Tan Chậm


Cơ gân kheo - nhóm cơ mà ai cũng kêu cứng. Nhưng thường là chúng ta dãn chưa đầy đủ vào nhóm này, vì đây là một nhóm cơ rất dày và lớn. Bài hôm nay, chúng mình sẽ cùng làm cơ gân kheo tan ra một cách chậm rãi nhé! Sẽ không hề dễ chịu, vì những căng thẳng trong cơ gân kheo đã ở đó bao lâu nay mà chưa được giải tỏa. Đây là cơ hội tuyệt vời để hiểu rõ hơn về nhóm cơ gân kheo - nhóm cơ hay bị hiểu lầm nhất, bị dãn sai cách nhiều và cũng rất dễ chấn thương trong Yoga. Khi đã xem video giới thiệu và tập bài 7 này, bạn sẽ luôn dãn cơ gân kheo một cách an toàn và đầy đủ chứ?
Bài 8: Buông Tay


Cùng nhau chăm sóc đôi cánh tay trong bài 8 này. Bài hôm nay chúng ta có hai phần: Mở vai bằng dây và block - bạn có thể tập phần này hàng ngày để tăng cường linh hoạt khớp vai, và phần 2 là những tư thế kéo dãn, giải tỏa căng thẳng dọc theo cánh tay.
Bài 9: Thấu Hiểu


Chúng ta sẽ dành nửa bài số 9 để thực hiện các tư thế gập gối sâu một cách an toàn như tư thế Anh Hùng (Virasana), và nửa bài còn lại, thực hiện xoạc dọc (Hanumanasana) với sự thấu hiểu về cơ thể mình. Ở các bài trước, bạn đã kết nối và hiểu rõ về những nhóm cơ lớn ở thân dưới như cơ gân kheo, nhóm cơ gập hông, cơ mông, v.v. Tư thế xoạc dọc là tư thế kéo dãn cực kỳ hiệu quả các nhóm cơ lớn này, hãy thực hiện xoạc dọc với sự hiểu biết sâu sắc về cơ thể mình để đạt hiệu quả và an toàn nhất nhé!
Bài 10: Tin Tưởng


Bài hôm nay chúng ta sẽ mở hông theo hướng dạng hông và vào tư thế xoạc ngang. Hẳn là sau 9 bài, bạn đã có đủ kiến thức và kết nối về cơ thể của mình để tin tưởng vào các tư thế theo cách phù hợp với mình. Sự tin tưởng cũng là tin tưởng về quá trình luyện tập, chắc chắn những tiến bộ nhỏ xíu mỗi ngày sẽ đem lại những lợi ích và kết quả to lớn.

Final Step

Closing Day!

You will need to bring a certified check if you’re making a down payment and picture ID to the closing at the title company. Possession of your home will occur when your lender releases funds to the seller.

EXPLAIN FURTHER


EXPLAIN MORE: This is an exciting and busy time, and home ownership is very near. Contact me if you have any questions, and be sure to complete the list of tasks below:
● Get estimates and arrange for moving company or truck rental.
● Submit your Change of Address Form online at https://moversguide.usps.com.
● Contact utility providers to have the utilities transferred from the Seller to you.
● Select a date for the Final Walk-Through of the house.
● Schedule a closing date and time with the Title Company.

Prospect-Power-Moves-Homebuying-Process-

More Buyer Resources

Why hire a Buyer's Agent


There are four ways in which you can be represented by a REALTOR ® during the purchase of a home. Unfortunately, some buyers often choose the worst form of representation because they are not aware that an agent can represent their interests exclusively and negotiate solely on their behalf. My goal is to be your Exclusive Buyer’s Agent and to assist you in making well- educated and informed decisions throughout the home buying process. 1. The Agent Represents the Seller When you work directly with the seller’s listing agent without a buyer’s agent representing you, the listing agent represents the seller. The listing agent’s fiduciary duty – meaning their primary obligation to protect legal and financial interests – belongs exclusively to the seller. As a buyer in this scenario, you should not tell the seller’s agent any information you do not want the seller to know, because the seller’s agent must disclose to the seller any important information that affects the home sale. This is also important to remember if you ever meet the listing agent at an Open House or call them directly to inquire about a property. 2. The Agent Represents the Buyer When you hire me to represent your interests, my fiduciary duty is exclusively to you. As your Exclusive Buyer’s agent, I must put your interests as a buyer first and foremost, and I must provide you with any important information I have that affects your home purchase. All information you share with me remains confidential, and my goal is to assist you in finding the right home for you at the best value. This is the best possible scenario, as both parties (buyer and seller) are represented exclusively by their own agent. 3. The Broker Acts as an Intermediary Although rare, an Intermediary Relationship occurs when one Broker/Company represents both parties in a transaction and assigns individual agents to represent each party exclusively. Each party of the transaction will acknowledge this relationship in writing. If the home you buy is listed with another Prospect Real Estate agent, then the other Prospect Real Estate agent will represent the seller exclusively. I will be assigned to represent you and I will still have exclusive fiduciary duty to you. Because the listing agent and I work for Prospect Real Estate, our broker is considered an Intermediary; however, I represent only your interests and cannot disclose any of your information to the seller or the seller’s agent. 4. Subagent/No Buyer Representation Agreement If an agent shows you homes without having you sign a Buyer Representation Agreement, by law they are acting as a subagent to the seller and have fiduciary duties to the seller, not you. As a buyer in this scenario, you should not reveal any confidential information to the subagent, because that agent must disclose to the seller any material information they know. In summary, the best scenario to ensure your interests are protected, your information remains confidential, and you get the best representation in all negotiations is to have a buyer's agent represent you exclusively.
The Life of a Real Estate Transaction


The life of a real estate transaction can take up to 45 days depending on financing and time of all the things throughout the process. In order for you to move into your home, a lot of coordination and cooperation will need to happen between you and me, the seller, seller’s agent, inspector, loan officer, escrow officer and closing officer. A successful Real Estate transaction is a team effort! I pride myself on having a great team! You will have the opportunity to meet some of these great people I get to work with on a daily basis. After we make an offer, there are possible negotiations before we contract, once we contract, we schedule the home inspection and then negotiate repairs if necessary. All this must be done before your option period expires. Once all amendments are executed you move into the approval phase. During this process you will be working with the lender more than me. You will be sending documentation to the lender for the final financing. The appraisal is typically ordered after the option period expires and takes 7-14 days to come in. The lender approval process goes through underwriting before receiving an approval with conditions. Once those conditions are met then the underwriting will provide a final approval and submit your file to the closing team who will then work with the attorneys to get your closing disclosures prepared. Once that time is complete then we can set the actual closing time and date. All the above process is going to take 30-45 days.
Choosing a Lender


When you are ready to shop for a loan, you can work directly with a lender or with a mortgage broker, who represents many individual lenders. Direct lenders lend their own money, have in- house programs, and make the final decision on your application. Mortgage brokers are intermediaries who represent many lenders and loan programs from which you can choose. If you have special financing needs or want to shop the market for the best deal, an experienced broker may be able to find the best loan for you. Along with shopping for a loan source, you'll also have to compare the total cost of the loan, including the interest rate, fees, points (each point is one percent of the amount you borrow), prepayment penalties, the loan term, and a host of other items. You should be pre-approved for a loan before you search for a home. You are free to shop around for a different lender after you are pre-approved, but having a pre-approval letter is crucial when you are ready to make an offer. Whenever possible, you should choose a lender who works locally. Online lenders and out-of- state lenders are typically high volume shops that aren’t going to take a personal interest in making sure your loan goes smoothly. In some cases, they may also be prohibited from operating in Texas. Additionally, a local lender who wants to earn your repeat business and referrals is more likely to take good care of you. Choose your lender very carefully, because you are relying on him or her to close your loan on time. Loan delays and problems with financing are some of the most common obstacles in getting to closing; you won't want to lose your dream home if your lender makes a mistake.
Finding the Perfect Home


I will evaluate your home buying needs during our first meeting so that I can be better prepared to assist you in your home search. I am committed to locating the ideal home for you, whether it’s a resale home in MLS, a For Sale by Owner, Foreclosure, or new construction. In almost every situation, our fees are pre-negotiated so that the seller is responsible for my commission, not the buyer. Resale Homes I have access to any of the 10,000+ homes listed by any brokerage firm in the Austin area. However, I will help focus your search based on factors you define, such as location, schools, home features, and other criteria. My goal is to use my market knowledge to save you time and money. New Construction Many buyers are not aware that the representatives at new construction sales centers represent the sole interests of the builder, not the buyer. A common misconception is that a buyer can get a ‘better deal’ if there is not an agent involved. In fact, the opposite is true. Many buyers significantly overpay for new construction homes, because they don't hire an experienced agent and they take the builder's pricing and terms at face value. Having dealt with most local builders, I know first-hand which of them are over-priced, and in what areas they are most negotiable. My extensive knowledge of builder reputations, floor plans, and lots, as well as schools, neighborhoods, and amenities will help you choose the right home in the right place. I will provide a market analysis to show you what comparable homes sold for in the area so that you don’t overpay. Then, I will negotiate on your behalf to ensure that you get the best possible price and terms on your new home. For Sale by Owner At any point in time, there are a handful of For Sale by Owner properties on the market. Often, the sellers are upside down and cannot afford to sell at market value. Other times, they think so highly of their home that they decide to price it above what a REALTOR® deems feasible. In either case, you need to be very careful, as these homes are usually overpriced. If you happen to drive by a For Sale By Owner and would like to see the property, please call me first, so that I can work with the owner to schedule a private showing. In most cases, these owners are still willing to pay my fee, so I can still represent you throughout the transaction to ensure you don’t overpay and have the full resources of my team behind you. Foreclosures and Short Sales Navigating the sea of distressed properties is not for beginners. The process for buying Foreclosed or Short Sale Homes is vastly different from the typical purchase process, and varies depending on the type of distressed property you buy. You need an experienced agent on your side, but most of all, you need patience. When banks and government agencies are involved, you cannot dictate the schedule. Before we decide to pursue distressed properties, we should discuss your goals to make sure they are a good fit for you.

Choosing a Home Inspector


Buying a home is one of the most significant decisions and one of the biggest investments you will ever make, so you need an unbiased professional’s opinion about the physical condition of any property you plan to buy. A home inspection will give you a clear picture of a home's condition, answer any questions you may have, and give you peace of mind. There are numerous types of inspections. An inspection is meant to evaluate, at minimum, the structural and mechanical condition of a property. It is not the same as an appraisal, which evaluates the market value of a property. Finding a qualified Inspector
Get referrals from friends or associates
Get referrals from a local real estate professional
Search online for "Home Inspection Services"

Recommended Home Inspectors

Preston Porterfield
Professional Inspector #5026
Town & Country Inspection Services 512-288-1888 www.tandcinspect.com

There will be other recommendations as well depending on the area in which you choose and price of the home.
Why You Need Title Insurance


When you buy a home, you want to be certain it’s yours, and that no one can later claim any ownership of the property. Even the most diligent search of the public records could fail to disclose a number of title defects. Defects may include:
A forged will or deed
A title transfer by someone under age or a married person conveying real estate

without his or her spouse
Fraudulent impersonations
Invalid divorces
False affidavits

Although rare, these are just a few of the problems that can suddenly surface to jeopardize your investment.

A service known as a title search describes the condition and quality of the title to the property you are buying. Your title insurance company issues a title policy, which protects you against mistakes or threats that might otherwise result in financial loss to you, including hidden, unknown items that might come up after you purchase your home.

Your Coverage: Your title insurance protection is a permanent assurance that your ownership and use will be defended promptly against claims at no cost to you, whether the claim is valid or not.

The Lenders Coverage: If a mortgage is to be placed on your new home, the mortgage lender will require that you purchase title insurance to protect the lender’s position as a holder of your mortgage loan. However, this mortgagee’s title insurance policy doesn’t protect you, the homeowner. You need an owner’s title insurance policy to protect your investment.

Title Insurance Rates: There are no renewal premiums, and there is no expiration date on the policy. The protection lasts as long as you, or your heirs, retain an interest in the property. Title insurance rates and policy coverage are set by the State of Texas, so there is no difference between insurers.

Escrow: The title insurance company also acts as an escrow agent between the seller, buyer, and lender, and has responsibilities to all parties for fair dealing. The title insurance company receives your money as well as all other documentation required for the transaction. When all requirements of the contract and the lender are satisfied, the title company transfers money to the seller, and the transaction is “closed.”
Going Under Contract


Making an Offer: Once you have found the home that meets your needs, it is time to make an offer, before another buyer beats you to it. One of the most important reasons to hire an agent is to benefit from their knowledge about the real estate market and access to data that is critical to making informed decisions during the offer process. I will research sales in the area and create a detailed market analysis for the home you wish to buy. This market analysis will show relevant recent sales and help you determine whether a home is priced reasonably or not. This will help you decide on the amount you should offer, and if necessary, I can present it to the seller’s agent to support your offer. Items that are typically negotiable include:
● The amount you will pay for the home
● Down payment and amount to be financed through a mortgage loan
● Amount of earnest money you will deposit
● How much of your closing costs, if any, the seller might pay
● Any personal property specifically included or excluded
● How long you have until your final loan approval is due
● The closing date and the occupancy date, which may not be the same date
● Length of the option period, and how much you will pay for the option period
● Which title company will be used, and who pays for the owner’s title policy
● Who will pay for a new survey if the existing one cannot be used
● Any repairs that you already know you want the seller to make before closing
● Who will pay the Homeowner’s Association (HOA) transfer fees
● How much the seller will contribute towards a home warranty

Our offer will be in writing and accompanied by an earnest money check (typically 1% of the purchase price) to show good faith. If the seller does not accept the initial offer, we will continue negotiating until we reach terms that are agreeable to both you and the seller. When both parties agree on the terms, you are officially “under contract” and the contract is executed on the date the last party signs and/or initials all changes and notifies the other party. Your earnest